http://blackblogofcommunism.com
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Τσιμουδιά για το θάνατο της Μαρίας Μπέικου
Πέθανε στις 24 Μαρτίου 2011 η Μαρία Μπέικου, γνωστή προσωπικότητα της Αριστεράς.
Αφού από τις τάξεις του ΔΣΕ πολέμησε εναντίον της Ελλάδας, φεύγει για την Τασκένδη και αργότερα για τη Μόσχα. Το 1952 επιλέγεται για τη θέση της εκφωνήτριας στον ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας, “Εδώ Μόσχα” και γίνεται επί χρόνια η φωνή του Παραπετάσματος.
Θα περίμενε κανείς λοιπόν αφιερώματα επί αφιερωμάτων από το ΚΚΕ και την “εφημερίδα του λαού”, το Ριζοσπάστη. Και όμως! Έχουν περάσει τόσες ημέρες και δεν έχει γραφτεί ούτε μία σειρά! Τα ίδια είχαν γίνει στο παρελθόν και με το θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα Γρηγόρη Φαράκου, όπου ο Ριζοσπάστης “ξέχασε” να γράψει την είδηση επί δύο μέρες (αν η μνήμη μας δεν μας προδίδει). Και οι περιπτώσεις φυσικά είναι πολλές.
Θαυμάστε πώς οι κομμουνιστές τιμούν τους ήρωες τους! Ντροπή τους… Όποιος δίνει τη ζωή του για το Κόμμα αλλά τολμά να διαφωνήσει σε κάποιο θέμα είναι ξεγραμμένος για το ΚΚΕ!
Θα περιμένουμε να δούμε πότε θα συγκινηθούν και θα αναφέρουν την είδηση.
http://blackblogofcommunism.com
http://blackblogofcommunism.com
Τον έθαψαν σε ομαδικό τάφο κάτω από τον πάγο
Τα δραματικά τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου ρώσου ποιητή Οσιπ Μαντελστάμ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2011, 05:45
Τα δραματικά τέσσερα τελευταία χρόνια της ζωής του κορυφαίου ρώσου ποιητή Οσιπ Μαντελστάμ που πέθανε το 1938 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ως «εχθρός του λαού». Τα εξιστορεί η σύζυγός του Ναντιέζντα σε ένα μνημειώδες έργο, το οποίο προκάλεσε σοκ όταν πρωτοεκδόθηκε στη Δύση το 1970
Τη νύχτα της 13ης προς τη 14η Μαΐου 1934 μια ομάδα ανδρών της μυστικής αστυνομίας του σοβιετικού καθεστώτος χτυπά την πόρτα σε ένα φτωχικό διαμέρισμα της Μόσχας. Η Ναντιέζντα, μια κοντούλα και ξερακιανή γυναίκα, ανοίγει ξέροντας βαθιά μέσα της ότι σε λίγα λεπτά ο σύζυγός της θα συλληφθεί. Ο Οσιπ Εμίλιεβιτς Μαντελστάμ, για πολλούς ο κορυφαίος ρώσος ποιητής του 20ού αιώνα, είχε επιστρέψει λίγο νωρίτερα στο σπίτι με ένα αβγό που προμηθεύτηκε από έναν γείτονα για να το προσφέρει αλατισμένο στη φίλη του Αννα Αντρέγεβνα. Δεν ήταν άλλη από τη μεγαλύτερη ποιήτρια της Ρωσίας, την Αννα Αχμάτοβα, η οποία εκείνη την ημέρα είχε φθάσει εκεί από την παγωμένη Αγία Πετρούπολη προκειμένου να επισκεφθεί δύο αγαπημένους φίλους της.
Τα κατσαριδίσια μουστάκια του Στάλιν
«Κατσαριδίσια τα μουστάκια του γελούν/ και από τις μπότες του οι λαιμοί λαμποκοπούν» έγραψε, ανάμεσα σε άλλους οξείς στίχους, ο Οσιπ Μαντελστάμ στο σατιρικό ποίημά του για τον Ιωσήφ Στάλιν το φθινόπωρο του 1933, έξι μήνες πριν από τη σύλληψή του. Ο αντισυμβατικός ποιητής, ο οποίος είχε εβραϊκές ρίζες και γεννήθηκε στην Πολωνία, είχε μόλις επιστρέψει από την Κριμαία. Εκείνη τη χρονιά η Ρωσία μαστιζόταν από την πείνα. Στην Κριμαία ο Μαντελστάμ διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κολεκτιβοποίησης «του βουνίσιου του Κρεμλίνου» που σκοπό είχε να αφανίσει τους κουλάκους. Το σατιρικό ποίημα λοιπόν ήταν το «έγκλημά» του. Εξαιτίας του τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια καταναγκαστικά έργα για «αντεπαναστατική δράση» και τον εξόρισαν αρχικά στην πόλη Τσερντίν, ακόμη πιο βόρεια, κοντά στα Ουράλια Ορη.
Η σύζυγός του Ναντιέζντα (το όνομα στα ρωσικά σημαίνει ελπίδα) τον ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι της εσωτερικής εξορίας στην αχανή σοβιετική επικράτεια, με τρεις ένοπλους στρατιώτες να τους επιτηρούν στο τρένο με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Το βιβλίο των απομνημονευμάτων της με τίτλο Ελπίδα στα χρόνια της απελπισίας, το χειρόγραφο του οποίου στάλθηκε κρυφά στη Δύση και εκδόθηκε το 1970 προκαλώντας πολιτισμικό, κοινωνικό και πολιτικό σοκ, είναι ένα καθηλωτικό χρονικό των αναμνήσεών της από τα τέσσερα τελευταία έτη της κοινής ζωής με τον Οσιπ Μαντελστάμ- από την πρώτη του σύλληψη, δηλαδή, ως και το τέλος του το 1938. Το 1937 ο ποιητής συνελήφθη για δεύτερη φορά και εκτοπίστηκε στο Βορόνεζ. Ετσι ξεκίνησε για τον επιφανή εκπρόσωπο της σχολής των Ακμεϊστών ποιητών η δραματική πορεία που κατέληξε μετά την τρίτη του σύλληψη σε ένα βαγόνι για ζώα προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Βλαδιβοστόκ, όπου σύντομα πέθανε κάτω από άγνωστες συνθήκες.
1.500 υγγραφείς έχασαν τη ζωή τους
«Η απώλεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι η πρώτη ένδειξη διχασμού της κοινωνίας σε δικτατορίες όπως η δική μας,κι αυτό ακριβώς είχαν πετύχει οι ηγέτες μας» γράφει η Ναντιέζντα Μαντελστάμ στο βιβλίο της, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ρωσικής πεζογραφίας της μεταπολεμικής εποχής, στο οποίο αποκαλύπτει τις δομές ενός απολυταρχικού και τρομοκρατικού καθεστώτος όπου «οι μεν υποπτεύονταν τον καθένα για χαφιέ, οι δε φοβόντουσαν ότι θα τους περάσουν για χαφιέδες» . Σήμερα φαντάζει εξωφρενικό, αλλά κατά τη δεκαετία του 1930 στη Ρωσία και μία μόνο φράση του τύπου «αυτός δεν είναι μαζί μας» ήταν ικανή να αφανίσει έναν άνθρωπο, αφού ίσχυε το ακόμη πιο παρανοϊκό: «Αν βρεθεί ο άνθρωπος, θα βρεθεί και η υπόθεση» (σ.σ.: για να τον στείλουν στα κάτεργα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τα σχετικά αρχεία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, την εποχή των σταλινικών διωγμών, ειδικότερα το 1937, την πρώτη χρονιά του Μεγάλου Τρόμου, συνελήφθησαν 2.000 συγγραφείς, από τους οποίους οι 1.500 εκτελέστηκαν ή πέθαναν στη φυλακή και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Οσιπ Μαντελστάμ πέθανε, σκελετωμένος και αγνώριστος, στις 27 Δεκεμβρίου 1938, από άγνωστη έως σήμερα αιτία (επισήμως καρδιακή ανεπάρκεια – ή τύφος, κατά μία άλλη εκδοχή) και τάφηκε σε ομαδικό τάφο κάτω από τον πάγο.
Οι κόλακες έχασαν τον ύπνο τους
Πολλοί ήταν οι διανοούμενοι και οι συγγραφείς του σοβιετικού καλλιτεχνικού σιναφιού που έχασαν τον ύπνο τους όταν κυκλοφόρησε σε σαμιζντάντ στη Σοβιετική Ενωση η «επική» αυτή μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο για μια ολόκληρη εποχή και τους τύπους ανθρώπων που δημιούργησε. Η ίδια υπονοεί ότι κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών άκουσαν το ποίημα για τον Στάλιν στις ιδιωτικές απαγγελίες του ποιητή και έσπευσαν να το «σφυρίξουν» στις αρμόδιες Αρχές, αλλά δεν κατονομάζει κανέναν. Το γεγονός ήταν σύμπτωμα του ηθικού και καλλιτεχνικού «λήθαργου της εποχής της».
Η Ναντιέζντα Μαντελστάμ, η οποία έζησε 19 χρόνια ως σύζυγος του ποιητή και 42 ως χήρα του, απομνημόνευε τα ποιήματά του για να τα διασώσει και αναγκάστηκε να ζήσει μια νομαδική ζωή περιπλανώμενη στη ρωσική επαρχία «υπό το καθεστώς της ανύπαρκτης προσωπικότητας που έγινε δεύτερη φύση της», όπως τόνισε το 1980 στη νεκρολογία του ο νομπελίστας ποιητής Γιόζεφ Μπρόντσκι αναφερόμενος σε αυτό το σπάνιο είδος ανθρώπινης δύναμης και αφοσίωσης. Τελικά, αποκατέστησε το όνομα του συζύγου της και ανέδειξε το έργο του μέσα από το δικό της έργο στήνοντας «το λαμπρότερο κενοτάφιο» στη μνήμη του. «Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να μεταδώσουν ή να θίξουν τη μεγαλοφυή φύση αυτού του βιβλίου. Οποιαδήποτε κρίση επ΄ αυτού συνιστά σχεδόν αυθάδεια- ακόμη και αν πρόκειται για έπαινο» έγραψε στον «Νew Yorker» ο Τζορτζ Στάινερ.
Η μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου συμβάλλει αποφασιστικά ώστε να έχουμε σε ωραία ελληνικά μια πολύτιμη πολιτισμική παρακαταθήκη, έστω και με καθυστέρηση σαράντα και πλέον ετών.
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011
ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
Πατήστε στις εικόνες για να δείτε τα Βίντεο
Ενημερώστε μας αν κάποιος σύνδεσμος δεν λειτουργεί
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
|
|
![]() | ![]() |
![]() Γενοκτονία Ποντίων Ντοκουμέντα(1 |
|
Γενοκτονία Ποντίων Ντοκουμέντα(
Γενοκτονία Ποντίων Ντοκουμέντα(1)
Κι αλλά ενδιαφέροντα
Ιστορικά βίντεο από Yotoube
εδώ
Ιστορικά βίντεο από Yotoube
εδώ
Οδηγίες Download απο Rapidshare
Πατήστε στο Σύνδεσμο του Βίντεο που θέλετε να κατεβάσετε , στη σελίδα που θα μεταφερθείτε επιλέξτε free, και περιμένετε να τελειώσει ο χρόνος που μετράει αντίστροφα πατήστε download .............
Αν είσαστε ήδη μέλος στο Rapidhsare
ξεχάστε τα παραπάνω.
ξεχάστε τα παραπάνω.
Κυριακή 27 Μαρτίου 2011
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΗΡΩΕΣ
Παρακαλώ πολύ οποίον έχει επιπρόσθετα στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί μας
διαδώστε τη σελίδα στους φίλους σας μην αφήνετε να ξεχαστούν

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
ΜΗΝ
ΞΕΧΝΑTΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟΚΟΚΚΙΝΟΜΠΛΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
ΞΕΧΝΑTΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟΚΟΚΚΙΝΟΜΠΛΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ
Θέλει αρετή και Τόλμη η
Ελευθερία (Ανδρέας Κάλβος)
Το μονοπάτι που οδηγεί στο Ναό της Ελευθερίας περνά από το
πεδίο της μάχης (Σβαιτσερ)
Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ποτίζετε κάθε τόσο
με το αίμα των πατριωτών και των τυράννων , είναι το
φυσικό λίπασμα του (Τόμας Τζέφερσον)
Η ελευθεριά δεν εξασφαλίζετε με χρήμα (Ολυμπιανός)
Δεν θα προτιμήσω τη ζωή από την Ελευθερία (Λυκούργου κατά
Λεωκράτους)
Θέλει αρετή και Τόλμη η
Ελευθερία (Ανδρέας Κάλβος)
Το μονοπάτι που οδηγεί στο Ναό της Ελευθερίας περνά από το
πεδίο της μάχης (Σβαιτσερ)
Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να ποτίζετε κάθε τόσο
με το αίμα των πατριωτών και των τυράννων , είναι το
φυσικό λίπασμα του (Τόμας Τζέφερσον)
Η ελευθεριά δεν εξασφαλίζετε με χρήμα (Ολυμπιανός)
Δεν θα προτιμήσω τη ζωή από την Ελευθερία (Λυκούργου κατά
Λεωκράτους)
Θεμέλειο της ευτυχίας
είναι η Ελευθερία και της Ελευθερίας η γενναιότητα
(Ελεύθερον
το Εύψυχον)(Θουκιδίδης)
είναι η Ελευθερία και της Ελευθερίας η γενναιότητα
(Ελεύθερον
το Εύψυχον)(Θουκιδίδης)
Η
Ελευθερία κατακτάται δεν δωρίζεται
(Ρήγας Φεραίος)
*Προτιμώ την επικίνδυνη Ελευθεριά από την
ήσυχη δουλεία (Τάκιτος)
*Ποτε
μη γίνεις δούλος με τη θέληση σου αφού μπορείς να πεθάνεις ελεύθερος
(Ευριπίδης)

Δολοφονήθηκε
14Αυγ. 2010 από τουρκαλβανούς στην μαρτυρική Χειμάρα γιατί ήταν Έλληνας...
14Αυγ. 2010 από τουρκαλβανούς στην μαρτυρική Χειμάρα γιατί ήταν Έλληνας...


ΤΑΣΟΣ ΙΣΑΑΚ(ΑΟΠΛΟΣ)
ΣΟΛΟΜΟΣ ΣΟΛΟΜΟΥ(ΑΟΠΛΟΣ)
ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ
ΣΤΙΣ 11 ΑΥΓ 1996
ΟΤΑΝ ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ ΒΑΝΑΥΣΑ ΜΕ ΡΟΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ
ΣΤΙΣ 14 ΑΥΓ 1996 ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ
ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΣ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ
ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Υποσμηναγός Νικόλαος
Σιαλμάς
Σμηναγός Κωνσταντίνος
Ηλιάκης
ΕΠΕΣAN ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ


IMIA

Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
Αντιπλοίαρχος
Παναγιώτης Βλαχάκος
Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός
ΕΠΕΣAN ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ


26 Δεκεμβρίου 1995:
Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκεν Ακάντ» προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο
Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά
αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.
28 Δεκεμβρίου:
ελληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.
29 Δεκεμβρίου 1995:
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια
χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.
10 Ιανουαρίου 1996:
Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. με άλλη ρηματική
διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία
οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την
ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.
4 Ιανουαρίου:
Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό
γερουσιαστή, αναφέρει: Φοβάμαι θερμό επεισόδιο.
19 Ιανουαρίου: Στην Ελλάδα πρωθυπουργός γίνεται ο Κ.
Σημίτης ο οποίος ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη
διαμεσολάβηση τους!
25 Ιανουαρίου 1996:
Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή
της Καλύμνου, Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική σημαία.
28 Ιανουαρίου 1996:
Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας «Χουριέτ» προσεγγίζει τα Ίμια με
ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του
περιπολικού «Παναγόπουλος» στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική σημαία. Ο
αρχηγός Γ.Ε.Ν. δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού «Αντωνίου» να σπεύσει
στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική. Ο
Αρχηγός Γ.Ε.Ν. επικοινωνεί με τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α., ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο
ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. επιδοκιμάζει τις κινήσεις του
Α/Γ.Ε.Ν. και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Γεράσιμο Αρσένη.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή
Αιγαίου, αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η σημαία υψωθεί
μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία,
όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του
περιπολικού «Αντωνίου».
30 Ιανουαρίου 1996:
Δημοσιεύεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των
βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα Τουρκικά παράλια.- Από το πρωί στην
περιοχή επικρατεί ένταση.- Το απόγευμα, Ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία
έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης.-
Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των
Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο.- Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις
στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου.
30/31 Ιανουαρίου 1996:
Τη νύχτα, οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η
ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.Στη 01:15 άνδρες των τουρκικών ειδικών
δυνάμεων διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που
επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται
ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική σημαία. Θα παραμείνουν
επτά ώρες. Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό «Αντωνίου» και
επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 της Φ/Γ «Ναυαρίνο». Στις 5:30 το ελικόπτερο
επιστρέφοντας καταπέφτει στη θάλασσα. Σκοτώνονται οι αξιωματικοί που επέβαιναν,
Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Ατιπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
και Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός.- Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια
σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την
πολεμική σύρραξη.
Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Αμύνης και
Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε
μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α., Μπιλ
Κλίντον, και του διαμεσολαβητή Ρ. Χόλμπρουκ. Οι Ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από
τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την Ελληνική σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι
καταδρομείς.Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων
παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησιογραφίας εκείνων των ημερών,
ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που
αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και
της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι
παρακολουθούσαν Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή
τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς
πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.
"Πόλεμος ένδοξος, ειρήνης αισχράς, αιρετώτερος" Δημοσθένης
ΑΘΑΝΑΤΟΣΕΠΕΣAN ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣΑΘΑΝΑΤΟΙΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΙΕΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ
ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΙΕΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)