Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΙΕΡΟΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ – Ιερ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Μ. ΚΑΣΟΥΤΣΑΣ (+25/7/1944)





Ιερ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Μ. ΚΑΣΟΥΤΣΑΣ

Μητρόπολις Φωκίδος

……….Στο χωριό Προσήλιο Παρνασίδος γεννήθηκε ο π. Ανάργυρος Μ. Κασούτσας το 1899. Ανε­ψιός ιερέως, από παιδί ποθούσε να διαδεχθή τον θείο του στο ιερό θυσιαστήριο. Τού έδωσε ο Θεός «κατά την καρδίαν» του και στα 1926 χειροτονήθηκε ιερεύς και τοποθετήθηκε στην Κοίμησι τής Θεοτόκου στην Κίρρα.
……….Εξαιρετικό το ήθος τού π. Αναργύρου κι ακέραιος ο χαρακτήρ του. Άριστος οικογενειάρχης και ποιμένας υποδειγματικός, φρόντιζε πάντα την οικογένειά του και πρωτοστατούσε σ’ εκκλησιαστικά και κοινοοφελή έργα στην ενορία του.
……….Αγαπούσε επίσης μ’ όλη την καρδιά του την πατρίδα με φρόνημα αγνό εθνικό. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Τολ­μηρός κι απτόητος καθώς ήταν, μετέφερε ο ίδιος το μηχά­νημα, με το όποιο οι εθνικές ομάδες ανετίναξαν την γέφυρα τού Γοργοπόταμου. Γι’ αυτό και μισήθηκε από το ΕΑΜ και τους οπαδούς του.
……….Στις 24 Ιουλίου 1944, το βράδυ, όργανα τού ΕΑΜ συνέλαβαν τον π. Ανάργυρο και τον ωδήγησαν στο Γαλαξείδι. Σ’ αφάνταστα μαρτύρια τον υπέβαλαν κι έτσι την επο­μένη υποκύπτοντας παρέδωσε το πνεύμα. Και μετά τον θάνα­το το μαρτύριό του συνεχίσθηκε. Τον έθαψαν στην αυλή τού σπιτιού των βασάνων του. Μα γρήγορα τον ξέθαψαν, τον κομμάτιασαν κι αφού τον έδεσαν σε σακκί τον πέταξαν στην θάλασσα. Το σακκί με το ταλαιπωρημένο σκήνωμα μπερδεύτηκε μέσα στα δίχτυα ψαράδων, που τόφεραν στην Κίρρα κι εκεί πιά, με την κατάλληλη τελετή απεδόθη στην γαλήνη τής μάνας γης· η ψυχή προ πολλού είχε πετάξει λαμπροφορεμένη στην αιώνια κατοικία της.
***
Ἐπιμέλεια κειμένου:  « λληνικ μερολόγιο »
Πηγή το βιβλίο: “Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί 1941-1949″. 
Γι' αὐτό, τῶν ἱερέων ποὺ ἐμαρτύρησαν γιὰ τὴν Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἔθνος τους,  ἄς εναι  μνήμη αωνίᾳ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες