Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΣ.ΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Π.Ε.Α.Ν

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, ο "ουλαμός καταστροφών" της εθνικιστικής αντιστασιακής οργανώσεως Π.Ε.Α.Ν. (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), με επικεφαλής τον αρχηγό της οργανώσεως Κώστα Περρίκο, αξιωματικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής φιλοναζιστής οργάνωσης ΕΣ.Π.Ο. στο κέντρο των Αθηνών, στα Πατήσια.

Η ΕΣ.Π.Ο. είχε ως σκοπό να οργανώσει σώμα Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο. Την στιγμή δηλ. που η Ελλάς είχε τετραπλή κατοχή (Γερμανών, Ιταλών, Βουλγάρων και Αλβανών), "κάποιοι" σχεδίαζαν να στείλουν Έλληνες να πολεμήσουν στο πλευρό των Γερμανών!
 
Τα εκρηκτικά που κατέστρεψαν τα γραφεία της ΕΣ.Π.Ο. σκότωσαν 43 Γερμανούς και 29 Έλληνες συνεργάτες τους. Το σοκ για τους Γερμανούς ήταν τεράστιο, καθώς μέσα στο κέντρο των Αθηνών μία εθνικιστική οργάνωση ανατίναξε ένα σύμβολο της Γερμανικής κατοχής, δίδοντας το μήνυμα της εθνικής αντιστάσεως στον Ελληνικό λαο.

Τα ονόματα των μελών της Π.Ε.Α.Ν. που πήραν μέρος στο εγχείρημα ηταν:

Κώστας Περρίκος, αρχηγός
Νίκος Λάζαρης, φοιτητής Νομικής
Σπύρος Γαλάτης, φοιτητής Νομικης
Τάκης Μιχαηλίδης, φοιτητής Χημείας
Σπύρος Στανωτάς, φοιτητής Αν.Εμπορικής
Αντώνης Μυτιληναίος, τεχνικός ΟΤΕ
Νίκος Μούρτος, τεχνικός
Ιουλία Μπίμπα, δασκάλα
Αικατερίνη Μπέση, οικιακά

Μετά από προδοσία, στις 11 Νοεμβρίου 1942 συνελήφθησαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Γαλάτης, Μπίμπα και Μπέση. Πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθησαν σε θάνατο.

Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943.

Ο εθνικιστής φοιτητής Νίκος Λάζαρης, που δεν συνελήφθη, εντάχθηκε στις δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπ.Ζέρβα και πολέμησε έως την αποχώρηση των Γερμανών.(Τον άξιο αυτόν Έλληνα πατριώτη δολοφόνησαν οι κομμουνιστές στα Δεκεμβριανά...)
Ευτυχώς, ο προδότης απεκαλύφθη.
Ηταν ο Πολύκαρπος Νταλιάννης, ο οποίος πρόδωσε τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν. στους Γερμανούς έναντι λιρών! Ο προδότης εξετελέσθη από την οργάνωση, αφού ομολόγησε την πράξη του.
Η Π.Ε.Α.Ν. συνέχισε την εθνική της δράση έως το τέλος του πολέμου, προσφέροντας πολλά στον αγώνα.
Δυστυχώς, η δράση της παραμένει εν πολλοίς άγνωστη,
όπως και των περισσοτέρων εθνικιστικών οργανώσεων της κατοχής, της ΠΑΟ, της ΡΑΝ, της Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες