Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 1974 ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ


ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ Ν ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
 


Το κατηγορώ του Αθανάσιου Πολυζωίδη.
Να θυμόμαστε πάντα, πως αυτοί που φωνασκούν περισσότερο για χάρη της ελευθερίας, είναι άπληστοι για κυριαρχία και δεσποτισμόν! Ανέλαβε ο Καποδίστριας να φτιάξει ένα σπίτι, χωρίς να ξέρει τις ανάγκες αυτών που θα το κατοικούσαν. Μας είπε έτσι ζουν στην Ευρώπη, έτσι πρέπει να ζήσετε κι εσείς! Η Ελλάδα αργά ή γρήγορα ξερνάει τα ξένα σώματα που πάνε να κολλήσουν πάνω της κι ας έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Τυχοδιώκτες κάθε χώρας σπεύδουν να την υπερασπιστούν, τάχα μου. Το δίκιο για να γίνει δίκιο έχει ανάγκη από ιθαγένεια από Εθνισμό. Δεν μπορούν να δικάσουν Έλληνες, οι επίτροποι της διεθνής αρμοστείας. Ξέρουν να λένε Ελλάδα στα Ελληνικά, μα τίποτα δε νιώθουν από ό, τι σπουδαίο, μεγάλο και αιώνιο κρύβει ετούτη η λέξη στα σπλάχνα της! Δεν έχουν θέση στην Ελληνική δικαιοσύνη είναι εκτός φύσει και θέσει. Κάθε σπιθαμή εδάφους που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή η ύπαρξη τους, είναι του Κολοκοτρώνη. Αυτοί όλοι οι αγωνιστές είναι η Ελλάδα! Μήπως θέλετε να σφάξετε εμάς για να κατοικηθεί από εσάς η Ελλάδα; Ω… Φιλέλληνες! Αυτοί δεν ήθελαν να ελευθερωθούμε. Οι Κολοκοτρώνηδες τους ξεπέρασαν και τους επέβαλλαν ό, τι δεν επιθυμούσαν. Και μια και δεν μπορούν να αφανίσουν όλους τους Έλληνες και καλυπτόμενοι πίσω από την ανάγκη που τους έχουμε, δολοφονούν τους πρώτους αυτού του τόπου. Γιατί έχουν μίσος εναντίον του γένους μας, που πάντα μέσα σε ολόκληρη την ιστορία του, στάθηκε αντίθετο στους τυράννους και στην τυραννία! Αυτός ο τόπος έχει ένα κακό ιδίωμα, να κατοικείται από ένα δύσκολο, ατίθασο και περήφανο λαό! Κάποιος από τους αρχαίους μας προγόνους είπε: «Πάσα διαφωνία μεταξύ Ελλήνων, είναι διαφωνία μεταξύ ηρώων»! Σήμερα σας λέμε το ίδιο κι ας είμαστε φτωχοί, ματωμένοι, ρακένδυτοι, μη μπαίνετε λοιπόν ανάμεσα μας, φευγάτε μέσα από τα πόδια μας. Όσα ανδρείκελα κι αν βρεθούν για να σας υπηρετήσουν, δεν θα επιτύχετε. Εφόσον ο τόπος αυτός βγάζει Κολοκοτρώνηδες έχετε χαμένο το παιχνίδι. Κι εσείς θέλετε να με καταδικάσετε. Γιατί; Επειδή είμαι και θα είμαι ένας ανυπάκουος! Γιατί εσείς έχετε ανάγκη από σκυμμένα κεφάλια!


Υπόθεση: 
Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, υπό τη βασιλεία του βαυαρού Όθωνος, προσήγαγε σε δίκη τους μεγάλους οπλαρχηγούς του αγώνα, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η περιβόητη αυτή δίκη του 1833, που έγινε στο Ναύπλιο, συγκλόνισε το έθνος, επειδή οι πάντες γνώριζαν ότι οι δύο ήρωες ήταν απολύτως αθώοι. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αθανάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνούνται να προσυπογράψουν την καθ’ υπαγόρευση από το παλάτι –μέσω των τριών αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ, Μάουερ και Έιντεκ– καταδίκη σε θάνατο των κατηγορουμένων. Οι Βαυαροί διατάζουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει, κι αυτός απαγγέλλει κατηγορία εναντίον τους, με αποτέλεσμα να συρθούν στα μπουντρούμια των φυλακών και να δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, τελικά όμως να αθωωθούν πανηγυρικά.

· Παραγωγής: 1974
· Διάρκεια: 90'


Ηθοποιοί:Νίκος Κούρκουλος,Μάνος Κατράκης,Δημήτρης Μυράτ,Νικηφόρος Νανέρης,Χρήστος Τσάγκας,Σπύρος Καλογήρου,Χρήστος Καλαβρούζος,Μάκης Ρευματάς,Γιώργος Μοσχίδης,Γιώργος Παληός,Κώστας Μεσσάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες