Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - Ντοκυμαντέρ - Βιβλία - Ταινία

Η ΤΑΙΝΙΑ
Στα χρόνια της κατοχικής θύελλας του 1940 -1444 μας μεταφέρει η σπανιότατη αυτή ταινία και στις προετοιμασίες και την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25 Νοεμβρίου του 1942)
• Παραγωγή: 1968
• Διάρκεια: 135' (01:48:02)
• Χρώμα: Ασπρόμαυρο
• Ήχος: Mono
Παιζουν : Μαρλεν Παπουλια , Λαυρεντης Διανελλος , Αλεκα Στρατηγου , Κώστας Φυσούν, Λιακος Χριστογιαννοπουλο , Ελλη Ξανθακη ,
Σκηνοθεσία Ηλίας Μαχαίρας

Η ΤΑΙΝΙΑ

 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Κατάλληλο για όλους (Επιθυμητή η γονική συναίνεση)

Σκηνοθέσια: Σταύρος Στρατηγάκος
Σενάριο:Σταύρος Στρατηγάκος
Διεύθυνση Παραγωγής: Φωτεινή Κανατσούλη

Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942, μια μικρή ομάδα βρετανών πρακτόρων της SOE (Special Operations Executive) και ένας έλληνας αξιωματικός, ο Θέμις Μαρίνος, με την συμμετοχή 120 περίπου ελλήνων ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ με επικεφαλή τον Ναπολέοντα Ζέρβα διοικητή των ανταρτικών ομάδων του ΕΔΕΣ , ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου, ανακάμπτοντας έτσι για αρκετό καιρό την κύρια γραμμή ανεφοδιασμού των δυνάμεων του Άξονα στη βόρεια Αφρική, μέσω του λιμανιού του Πειραιά.

Εξήντα τέσσερα χρόνια μετά την επιτυχημένη αυτή αποστολή με την κωδική ονομασία «Χάρλινγκ», ο Θέμις Μαρίνος, μοναδικός σήμερα εν ζωή της ομάδας των σαμποτέρ, καταθέτει μια ιστορική μαρτυρία. Μιλά για τους λόγους που συμμετείχε στην αποστολή της ανατίναξης, την εκπαίδευση του στη Μέση Ανατολή, τις επαφές του Καΐρου με τις οργανώσεις αντίστασης στην Ελλάδα, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της όλης επιχείρησης. Σημαντική είναι η αναφορά του στις πρώτες επαφές που είχε με τον Ζέρβα και τον Βελουχιώτη, αλλά και οι περιγραφές από τις μάχες και την ανατίναξη.





ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

Την νύχτα της 25 Νοεμβρίου του 1942, αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Δ.Ε.Σ, και του Ε.Α.Μ μαζί με Αγγλους Σαμποτέρ, ύστερα από απόφαση του συμμαχικού στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική. Η επιχείρηση ήταν δύσκολη, γιατί η γέφυρα φυλασσόταν καλά. Το σχέδιο καταστρώθηκε με προσοχή. Οι Σαμποτέρ χρησιμοποιώντας πληροφορίες που πήραν από ντόπιους βοσκούς, μέσα από μονοπάτια που οδηγούσαν στην κοίτη του ποταμιού, έφτασαν κάτω από την Γέφυρα. Με μια αιφνιδιαστική επίθεση εξουδετέρωσαν τους φρουρούς και η γέφυρα ανατινάχθηκε.



Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μια από τις ποιο μεγάλες και δύσκολες δολιοφθορές του Β' παγκοσμίου πολέμου στα Βαλκάνια και ένα από τα λαμπρότερα κατορθώματα της Εθνικής Αντίστασης.

Οι Ιταλοί ανακατασκεύασαν την γέφυρα που λειτούργησε ξανά σε 5 εβδομάδες συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1943. Ανέλαβαν οι ίδιοι την φρούρησή της Γέφυρας, αλλά στην συνέχεια ανέλαβαν την φύλαξη της οι Γερμανοί , διότι δεν είχαν πλέον εμπιστοσύνη στους Ιταλούς. Οι Γερμανοί φεύγοντας ανατίναξαν ξανά την Γέφυρα στις 13 Οκτώβρη του 1944 (3*). Η νέα γέφυρα ανακατασκευάστηκε το 1948. Έχει μήκος 211 μέτρα και ύψος 30.

Τα παρακάτω βιβλία που αναφέρονται στην Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου > εδώ

Αποστολή Harling η Επιχειρηση Γοργοποτάμου (Μαρίνος Θ)
Γοργοπόταμος Η Αληθινή Ιστορία
Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου Ιστορία και μύθος (Αντωνακέα)
Η Επιχείρηση Γοργοποτάμου & το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ  (Μιχάλη Μυριδάκη)
Με τους Έλληνες στο Γοργοπόταμο (Ντενις Χαμσον)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες