Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

1945 - 1949 ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ * Γ " ΓΥΡΟΣ "

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ , ΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΚΙ ΑΥΤΑ στο τέλος της Σελίδας
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 7 ΑΠΡ 1945

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ
Πολύ μελάνι έχει χύσει η κομμουνιστική προπαγάνδα προσπαθώντας να δικαιολογήσει τον συμμοριτοπόλεμο του 1946-1949  που τόσα δείνα έφερε στην χώρα μας
 Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι<<Οι αγωνιστές αναγκάστηκαν να βγουν στο βουνό για αν προφυλαχτούν από την εγκληματική δράση της δεξιάς.>>
 Φυσικά τα φερέφωνα της κομουνιστικής αριστεράς στα Πανεπιστήμια που το παίζουν …ιστορικοί επαναλαμβάνουν τα ίδια δίνοντας …επιστημονική Πανεπιστημιακή σφραγίδα στην προπαγανδιστική άποψη της Αριστεράς.
Καταλαβαίνετε ότι τα εν λόγω άτομα δεν έχουν και πολύ σχέση με την πραγματική ιστορική ερευνά.
Και τώρα μάλιστα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τα αρχεία των γειτονικών ΠΡΩΗΝ  κομμουνιστικών χωρών
 Εμείς βρήκαμε Κάποια έγγραφα από τα αρχεία του ΓΕΣ που ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ πλήθος κομμουνιστικών συμμοριών (εξ ου και η ονομασία συμμοριτοπόλεμος από τον ΟΙΕ) να δρουν στα βουνά της Ελλάδος
ΜΕΤΑ την συνθήκη της Βάρκιζας που οργανωμένες σε ομάδος των 10-20 ατόμων συνέχιζαν το …απελευθερωτικό έργο του ΕΑΜ που άρχισαν από την κατοχή!!!
 Σε 200 περίπου τρομοκρατικές - συμμοριακες ομάδες τους υπολογίζουν ακόμα και οι ΙΔΙΟΙ οι αριστεροι. Τρομοκρατούσαν ,φόνευαν λήστευαν τον δύσμοιρο ετούτων λαό!! Πιο διάσημη συμμοριακη ομάδα ήταν του Βελουχιώτη για να ακολουθήσουν περίπου 30 στην Λακωνία με τον περίφημο Καπετάν Τραγιά η Κωστανταρακο κτλ Αυτές τις εγκληματικές ομάδες βγήκαν να κυνηγήσουν οι ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ των θυμάτων του ΕΑΜ επί κατοχής που τον ρόλο τους τον έχουν ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ υπερτονίσει οι …ιστορικοί που προανέφερα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ λοιπόν την αλήθεια μέσα Από ΕΠΙΣΗΜΑ Αρχεία
 1.ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Α.Π. 5680

Ε Ι Σ Η Γ Η Τ Ι Κ Η Ε Κ Θ Ε Σ Ι Σ
ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΑΝΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑΝ
Ι. Παρά την παρέλευσιν εξαμήνου από της καταστολής της Δεκεμβριανής στάσεως και την υπογραφήν της συμφωνίας της Βάρκιζας, δεν κατωρθώθη μέχρι σήμερον να αποκατασταθή πλήρης και απόλυτος τάξις, ουχί μόνον εις τας απομεμακρυσμένας επαρχίας του Κράτους, αλλ ούτε δε εις αυτήν ταύτην την πρωτεύουσαν.

Ούτω την ύπαιθρον, και ιδία τας ορεινάς περιφερείας, λυμαίνονται ακόμη διάφοροι ληστοσυμμορίαι, υπολείμματα του ΕΛΑΣ, καταπιέζουσαι και παντοιοτρόπως απειλούσαι τους χωρικούς, πολλοί των οποίων και ευρίσκουν οικτρόν θάνατον, με την κατηγορίαν του Εθνικιστού.
Σκοπός της δράσεως των εν λόγω συμμοριτών, είναι η ληστεία.
Ουδένα πολιτικόν σκοπόν δύνανται να επιδιώκουν και επιτύχουν, διότι καλώς ήδη οι πάντες γνωρίζουν αυτούς.
Αλλά βαρυνόμενοι με σωρείαν εγκλημάτων του Κοινού Ποινικού Νόμου, φοβούνται να επανέλθουν εις τους κόλπους της κοινωνίας και συνεχίζουν την διαβίωσιν εις τα όρη, επιδιδόμενοι εις την ληστείαν.
Προ της τοιαύτης ανωμάλου και επικινδύνου καταστάσεως της υπαίθρου πλείστοι των χωρικών, ηναγκάσθησαν, ή ωργανούμενοι εις ομάδας ή συλλόγους, ή έστω και μεμονωμένοι, να εξωπλισθούν διά την αντιμετώπισιν των ως άνω συμμοριών.
Αλλοι δε πάλιν, επωφελούμενοι της τοιαύτης εκρύθμου καταστάσεως και παρουσιαζόμενοι ως Εθνικισταί, προβαίνουν, δοθείσης ευκαιρίας, εις ληστείας, ουδόλως διαφέροντες των ανωτέρω, αναφερθεισών ληστοσυμμοριών του ΕΛΑΣ, εις τας μεθόδους και τα αποτελέσματα.
Εν συμπεράσματι, εις την ύπαιθρον έχομεν τρεις κατηγορίας ενόπλων ομάδων ή ατόμων:
α) Ληστοσυμμορίαι εξ υπολειμμάτων του ΕΛΑΣ, κυμαινομένης της δυνάμεως τούτων μεταξύ 4.500-5.000 ανδρών.
β) Εθνικόφρονας χωρικούς και αγρότας, υπεραμυνομένους κατά των διώξεων και πιέσεων των συμμοριών του ΕΛΑΣ.
γ) Κοινούς ληστάς, εμφανιζομένους ως επί το πλείστον ως Εθνικόφρονες, αλλά κατ ουδέν διαφέροντες των πρώτων.
ΙΙ. Αλλ εάν τοιαύτη είναι η κατάστασις εις την ύπαιθρον, εις τα μικρά και μεγάλα Αστικά κέντρα δεν είναι αύτη καλυτέρα.
Ουδέ εβδομάς παρέρχεται χωρίς να σημειωθώσιν έκτροπα και ταραχαί πότε εκ μέρους των οπαδών του ΕΑΜ, πότε εκ της πλευράς των Εθνικιστών, πάντοτε δε τη προμελετημένη και ωργανωμένη προκλήσει των πρώτων.
Η δε συνωμοτική δράσις και προπαγάνδα του ΚΚΕ/ΕΑΜ, εκμεταλλευομένη πάσαν κακοδαιμονίαν, οσημέραι ογκούται.
Αι διαλυτικαί και αντεθνικαί αυταί ενέργειαι των αναρχικών, δυστυχώς έχουν βοηθούς και ενισχυτάς, ακουσίως βέβαια, τον τύπον των Αστικών Κομμάτων.
ΙΙΙ. Την γενικήν κατήφειαν και απογοήτευσιν διά την τροπήν και εξέλιξιν των εσωτερικών μας πραγμάτων, αλλά και διά τας πανταχόθεν παρεμβαλλομένας δυσχερείας εις την ανασύστασιν και ανασυγκρότησιν της ώρας, έρχονται να επιτείνουν, η προπαγάνδα και κομμιταντζίδικη - ληστρική δράσις ομάδων των βορείων γειτόνων μας - τελουσών ασφαλώς υπό την εποπτείαν και κατεύθυνσιν των υπευθύνων Κυβερνήσεών των - εις τας βορείους επαρχίας της Πατρίδος μας, και εν συνεργασία μετά των ημετέρων ομοιδεατών των.
ΙV. Διά την αντιμετώπισιν της καταστάσεως αυτής το Κράτος ευθύς εξ αρχής ηθέλησε να λάβη τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Δυστυχώς όμως, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών των επικρατουσών εν τη χώρα, το Κράτος ευρέθη πτωχόν εις μέσα και ανίσχυρον ως εκ τούτου, προς επιβολήν της θελήσεως του.
Τα μέσα άτινα εξ αρχής διέθετε, ήσαν τα εν κατόπιν του άλλου οργανούμενα Τάγματα Εθνοφυλακής.
Τα Τάγματα ταύτα, διά Νόμου αναλαβόντα την τήρησιν της τάξεως και εξασφάλισιν της ασφαλείας ανά την Χώραν, μέχρις αναδιοργανώσεως των Σωμάτων Ασφαλείας, κατενεμήθησαν καθ όλην την Επικράτειαν.
Η εργασία και προσπάθειαι των Ταγμάτων τούτων προς εκπλήρωσιν της Εθνικής αυτής αποστολής των, εισίν άξιαι παντός επαίνου και θαυμασμού. Αλλ όμως και τούτων αι δυνατότητες εισίν περιωρισμέναι
Διότι και ο αριθμός και η δύναμις αυτών δεν είναι τι το απεριόριστον.
Δρώντα αόκνως και ακαταπαύστως, συμπλέκονται μετά συμμοριών υφίστανται ταλαιπωρείας και απωλείας, αλλά επιτυγχάνουν την εκκαθάρισιν της περιοχής εις ην ενεργούν
Απερχόμενα εις άλλην περιοχήν διά νέας προσπαθείας, αφίνουν όπισθέν των και πάλιν τον νομοταγή πληθυσμόν, εις την διάθεσιν της εκδικητικής λύσσης, των επαναπαρουσιαζομένων πάσης κατηγορίας ληστοσυμμοριών.
Δια την παρακώλυσιν και εξουδετέρωσιν της τοιαύτης γαγγραίνης, εθεωρήθη, ως ήτο φυσικόν, απαραίτητος η ταχεία αναδιοργάνωσις των Σωμάτων Ασφαλείας και η ανάληψις υπευθύνου υπηρεσίας υπ αυτών.
Αλλά και η προσπάθεια αύτη δεν ευωδούται λόγω των δυσχερειών ανασυγκροτήσεως ας η Χωροφυλακή αντιμετωπίζει και της αριθμητικής αυτής ανεπαρκείας.
Την όλην δε κατάστασιν και αρρυθμίαν επιτείνουν, και η έλλειψις εις πλείστας περιοχάς, πάσης Διοικητικής και Δικαστικής Εξουσίας.
Κατ αυτόν τον τρόπον, σωρεία υποθέσεων του Κοινού Ποινικού Νόμου μένουν αδιεκπεραίωτοι και οι υπόλογοι ασύδοτοι, εγείρουν θρασείαν την κεφαλήν, προκαλούντες πάντα ηθικόν και τίμιον πολίτην, και χλευάζοντες την έννοιαν του Κράτους.
Το Γενικόν Επιτελείον έχον με την Διεύθυνσιν των Επιχειρήσεων την εξασφάλισιν της τάξεως και της ασφαλείας εν τη χώρα προς επαναφοράν αυτής εις την νομιμότητα φρονεί ότι, προς τον σκοπόν τούτον, είναι ανάγκη επιτακτική όπως το ταχύτερον πραγματοποιηθώσι τα ακόλουθα:
1) Προ πάσης εκκαθαριστικής ενεργείας ή τοιαύτης βιαίας διαλύσεως ενόπλων ομάδων, υπό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, να τεθή εν ισχύ νόμος του Κράτους απαγορεύων, δι αυστηροτάτων κυρώσεων, εις πάντα οιασδήποτε αποχρώσεως πολίτην ή ομάδα πολιτών να οπλοφορώσι.
Να τίθηται διά του νόμου τούτου ωρισμένη προθεσμία παραδόσεως των όπλων, μεθ ην, οι φέροντες όπλα να θεωρώνται λησταί και ως τοιούτοι να διώκωνται καθισταμένης ούτω νομίμου της επιβολής κατά την δίωξιν ταύτην της εσχάτης των ποινών.
Τουναντίον, οι παραδόσαντες ταύτα, θα επανέρχωνται εις τους κόλπους της κοινωνίας, εφόσον βεβαίως δεν βαρύνονται με εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου.
2) Διά του τρόπου τούτου θα εκκαθαρισθή η κατάστασις εις την ύπαιθρον.
Οι φιλήσυχοι πολίται, οι διά την ατομικήν των άμυναν ωπλισμένοι θα σπεύσωσι να παραδώσωσι τα όπλα και θα παραμείνωσιν ωπλισμένοι μόνον οι κακοποιοί και οι αναρχικοί δι ους δέον, είτα, να εφαρμοσθή σκληρώς ο νόμος.
3) Εν συνεχεία και ευθύς ως ήθελε τεθή εν ισχύ ο ανωτέρω νόμος, ν αρχίση σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων υπό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, προς πλήρη εφαρμογήν τούτου, ζήτημα δι όπερ το ΓΕΣ προέβλεψε ήδη και κατήρτισεν εν Γενικόν Σχέδιον Εκκαθαριστικών Επιχειρήσεων όπερ αχθήσεται εις πέρας υπό των Ταγμάτων Εθνοφυλακής τη συνεργασία των κατά τόπους εγκατεστημένων αρχών Χωροφυλακής.

Εφ όσον η κατάστασις παραμένει ως έχει σήμερον, αι ένοπλαι ομάδες αυξάνονται, αι αντεγκλήσεις πολλαπλασιάζονται, το χάος ευρύνεται. Διά του ανωτέρω νόμου θα περιορισθή το κακόν προς την μίαν πλευράν:
θα παραμείνωσιν αντιμέτωποι του Κράτους οι κακοποιοί και οι αναρχικοί, των οποίων ο εντοπισμός ούτω θα είναι εύκολος και η εξολόθρευσίς των ευχερής.
Αθήναι τη 30 Ιουνίου 1945
Ο
Α Ρ Χ Η Γ Ο Σ
Τ.Υ.

2.
ΓΕΝΙΚΟΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
Δ/σις ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Α.Π. 5713
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν
Στρατιωτικής Καταστάσεως 3ης Ιουλίου 45
Ι. ΑΝ. Σ. Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:
α) Σ.Δ. Λαμίας: Συνελήφθησαν 1 ιατρός, μία νοσοκόμος, και μία ιδιώτης, θεωρηθέντες υπεύθυνοι της απαγωγής του Σκλιά Γεωργ. εκ του Κρατικού νοσοκομείου (Δελτίον 28ης/6)

ΙΙ. ΑΣΔ Θεσσαλίας-Δυτ. Μακεδονίας:
Εις χωρίον ΤΥΡΝΑ (20 χιλ. Δ. Τρικκάλων) ανευρέθησαν 5 όπλα διάφορα 3 βαρέλια πετρελαίου.
Αποτέλεσμα εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εις περιοχήν ΠΗΛΙΟΥ, υπήρξεν η ολοσχερής διάλυσις ομάδων ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ - ΖΕΡΒΑ, αμφοτέρων εγκληματιών, συνεργασθέντων μετά Γερμανών και κατακρεουργησάντων μέγαν αριθμόν Ελλήνων πολιτών.
Εις χείρας Εθν/κής περιήλθεν μεγάλος αριθμός πυρομαχικών και οπλισμού.
Οι εγκληματίαι ούτοι ηγούντο αυτοκαλουμένων Εθνικών Ομάδων προς κάλυψιν εγκλημάτων.
ΙΙΙ. ΑΣΔ ΝΔ. ΕΛΛΑΔΟΣ:
Εις ΑΝΩ ΧΩΡΑΝ (35 χιλ. Ν.Α. Καρπενησίου) ανευρέθησαν: 48 τυφέκια γκρα, 2 τηλεφωνικοί πίνακες 12 και 8 Διευθύνσεων, 3 τηλέφωνα.
Υπό 108 Τάγματος Ηλείας ανευρέθησαν: 1 αυτόματον στεν, 5 τυφέκια, 4 χειροβομβίδες, 135 φυσίγγια τυφεκίου.
Εις ΑΠΙΔΙΑΝ Λακωνίας ανευρέθησαν: 10 νάρκαι ξηράς, 1 κιβώτιον πλήρες αντιαρματικών φυσιγ., 1 τυφέκιον και 1 πιστόλιον.
Τμήμα Εθν/κής ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ (Μεσσηνίας) συνέλαβεν τρεις επικινδύνους εγκληματίας.
Εν Αθήναις τη 4η Ιουλίου 1945
Ο
ΑΡΧΗΓΟΣ
Διά την Ακρίβειαν Γ. ΔΡΟΜΑΖΟΣ


3.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Εν Εδέσση τη 17-7-45
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΛΛΗΣ Εμπιστευτικόν
Αριθ. Ε.Π. 46 ΕΠΕΙΓΟΝ
Περίληψις:
Περί της δράσεως συμμοριών εις την περιφέρειαν του Νομού.
Προς
Το Υπουργείον Εσωτερικών
Γ΄ Γενικήν Διεύθυνσιν
Εις εκτέλεσιν της υπ αριθ. εμπ. 610/4-7-45 Υμετέρας τηλ/κής, λαμβάνομεν την τιμήν ν αναφέρωμεν τα κάτωθι:
(Οι αριθμοί δεικνύουσι τας επί του Τοπογραφικού χάρτου συντεταγμένας).

Ι. Β.Δ. της Εδέσσης εκ του όρους Καϊμάκ-ξιλάν εισέρχονται εις το Ελληνικόν έδαφος μικραί ληστοσυμμορίαι αυτονομιστών, αίτινες έχουσι προπαγανδιστικόν σκοπόν.
Κατά τελευταίας πληροφορίας ένοπλος συμμορία δυνάμεως περίπου 40 ανδρών περιφέρεται ανά τα χωρία Σωτήρα (735145) Λύκοι (715102) Κερασιές (758078) Καρυδιά (728070) Νησί (700050) Πάτημα (740010) Βρυττά (678030) Ξανθόγεια (688982) Παναγίτσα (740980) ¶νω Κορυφή (825035) Κάτω Κορυφή (825035).
Μεταξύ των συμμοριτών ανεγνωρίσθη ο Δημήτριος Κυρμιτζής εξ Εδέσσης αξιωματικός της Οχράνας κατά την περίοδον της Κατοχής.
Προς εκκαθάρισιν της ανωτέρω περιοχής εγένοντο επανειλημμένως εγχειρήματα υπό Αγγλοελληνικών Τμημάτων με αποτέλεσμα την σύλληψιν πολλών αόπλων, ουχί όμως και ενόπλων.
Η εν λόγω συμμορία φαίνεται ότι ευρίσκει καταφύγιον εις το Σερβικόν έδαφος, οπόθεν και εκινά διά την τρομοκρατικήν της δράσιν εντός του Ελληνικού εδάφους.
ΙΙ. Επί του όρους Παΐκου και μεταξύ της περιοχής του χωρίου Ελευθεροχωρίου (738425) και της τοποθεσίας Παλιοχώρι (855415) υπάρχουσιν ένοπλα αυτονομιστικά τμήματα δυνάμεως περίπου 250 ανδρών, αποτελούμενα κατά το πλείστον εξ εντοπίων Βουλγαροφρόνων έχοντα επί κεφαλής νεαρόν Βούλγαρον Καθηγητήν.
Μεταξύ Μικροχωρίου και Λυκοστόμου (882105) περιφέρεται ληστοσυμμορία εξ 100 περίπου ενόπλων, ήτις κάμει την εμφάνισίν της εις τα πέριξ χωρία κατά μικρά τμήματα 5-10 ανδρών.
Τελευταίαι εμφανίσεις ταύτης είναι κατά την 23ην και 25ην Ιουνίου ε.ε. με αποτέλεσμα τον φόνον εις χωρίον Κάτω Λουτράκι (865073) του Προέδρου της εθνικιστικής οργανώσεως Ε.Π.Ε. Μιχαήλ Παπαδοπούλου κατοίκου της αυτής Κοινότητος.
Ετέρα ληστοσυμμορία δυνάμεως περίπου 40 ανδρών ενόπλων δρα εις την περιοχήν Καλυβίων Σίσκου (838985) και Καλυβίων Γώγου (820977).
Ετέρα ληστοσυμμορία δυνάμεως 150 περίπου ανδρών είναι εγκατεστημένη εις τινά χαράδρα έξωθι του χωρίου Σαρακηνοί (802070) όπου φέρεται ότι είναι και το λημέρι του επί κεφαλής όλων αυτών των συμμοριών Καπετάν-Στάθη.
Ανωθεν του χωρίου Νεοχώρι (915205) υφίσταται μια μικροσυμμορία με ατελή οπλισμόν δυνάμεως 30 περίπου ανδρών.
Κατ ανεξακρίβωτον εισέτι πληροφορίαν μεταξύ του χωρίου Ακρανές (768238) και Μανταλείβαδο και πλησίον μιας βρύσης είναι εγκατεστημένη επίσης μία μικροσυμμορία με ατελή οπλισμόν δυνάμεως 20 περίπου ανδρών.
Εις την περιοχήν του χωρίου Σκρα και εις το μνημείον του Ταγ/ρχου Παπαϊωάννου περιφέρεται ληστοσυμμορία 30 περίπου ανδρών μεταξύ των οποίων ανεγνωρίσθη ο καπετάν Στάθης, ο Κάβουρας ανακριτής άλλοτε του 30ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Παΐκου και ο Τριανταφυλλίδης Βασίλειος εκ Λαγκαδά ανακριτής εις στρατόπεδον ομήρων κρατουμένων υπό του ΕΛΑΣ εις χωρίον Μπάχοβο.
Και οι τρεις ανωτέρω είναι εφοδιασμένοι δι ειδικών αδειών και εισέρχονται εις το Σερβικόν έδαφος.
Την 20ην Ιουνίου κατά τη νύκτα 30 ένοπλοι διήλθον εκ Μ. Λειβαδίων με κατεύθυνσιν προς χωρίον Κούπα.
Προ και μετά την 20ην Ιουνίου μεμονωμένοι ένοπλοι και μη εφωδιασμένοι με σημειώματα αχτιδικών εζήτησαν από τον Αθ. Τέφαν κάτοικον Μ. Λειβαδίων και σύνδεσμον των αναρχικών να τους οδηγήση εις Κούπαν.
ΙΙΙ. Εκτός των ανωτέρω ενόπλων τμημάτων καθ όλην την ύπαιθρον κυκλοφορούν άοπλοι προπαγανδίζοντες υπέρ της αυτονομίσεως της Μακεδονίας ή υπέρ του ΚΚΕ. Οι πλείστοι εξ αυτών είναι καταδιωκόμενοι και φυγόδικοι.
Επίσης αναφέρομεν ότι χθες 16ην τρέχοντος μηνός και περί ώραν 8½ π.μ. στρατιωτικόν Αγγλικόν αυτοκίνητον ερχόμενον εκ Φλωρίνης και παρά το χωρίον Κέλλη - Αμυνταίου έπεσεν εις ενέδραν αυτονομιστικής συμμορίας, βληθέν δι οπλοπολυβόλου όπλου.
Του αυτοκινήτου επέβαινον Αγγλοι Στρατιώται και Έλληνες πολίται, εξ ων ετραυματίσθησαν θανασίμως είς Αγγλος στρατιώτης και μία γυναίκα Ελληνίς, διακομισθέντες δε αμφότεροι εις Έδεσσαν υπέκυψαν το απόγευμα της ιδίας ημέρας εις τα τραύματά των.
Εκ των επιβαινόντων του αυτοκινήτου είς Αγγλος στρατιώτης και είς Έλλην πολίτης κατά την στιγμήν της συνωμοτικής επιθέσεως κατήλθον του αυτοκινήτου και περιέπεσαν εις χείρας των συμμοριτών, αφεθέντες μετ7; ολίγον ελεύθεροι, μετά πλήρη απογύμνωσιν του Αγγλου στρατιώτου.
Εις τον Αγγλον τούτον στρατιώτην εδόθη σημείωμα υπό της συμμορίας με τίτλον ΜΑΛΣ (Μακεδονικός Απελευθερωτικός Λαϊκός Στρατός), εις ο αναφέρεται, ότι δήθεν εκ παραδρομής εβλήθη το Αγγλικόν αυτοκίνητον, ότι με τους Αγγλους οι συμμορίται δεν έχουν διαφοράς και ότι σκοπός των είναι να κτυπήσουν τον Ελληνικόν φασισμόν και ν απελευθερώσουν την Μακεδονίαν.
Είναι φανερόν ότι κατόπιν της ενάρξεως της δράσεως ταύτης και της πυκνώσεως εν γένει του δικτύου των συμμοριών, καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας ζητημάτων εις την Μακεδονίαν, εις τρόπον ώστε διαταρασσομένης της τάξεως εν αυτή, να στρατολογηθή εις τας τάξεις των συμμοριών ο Βουλγαρόφρων πληθυσμός των περιοχών τούτων διά την οργάνωσιν ενόπλου αντιστάσεως κατά του νομίμου Ελληνικού Κράτους.
Επιβάλλεται όθεν η άμεσος λήψις λυσιτελών και δραστικών μέτρων διά την αντιμετώπισιν της καταστάσεως ταύτης.
Κ/σις Ο Νομάρχης Πέλλης
1/ Υπουργ. Εσωτερικών Τ.Υ.
Δ/σιν Δ/σεως ΑΘΗΝΑΣ Θ. ΜΠΑΓΛΑΝΕΑΣ
2/ Υπουργείον Στρατιωτικών
3/ Γεν. Δ/σιν Β. Ελλάδος
Δ/σιν Εσωτερικών
4/ Γεν. Δ/σιν Κ. Μακεδονίας
Δ/σιν Εσωτερικών
5/ Ανωτέραν Στρατ. Δ/σιν Κ. Μακεδονίας
6/ Ανωτέραν Δ/σιν Χωρ/κής Κ. Μακεδονίας ΘΕΣ/ΝΙΚΗΝ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΓΥΡΟ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ , ΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ "ΝΗΣΙΟΥ ΜΠΕΛΕΝΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ", ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΕΚΕΙ, και θα δείτε πολλά
ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
Το Μάη του 1947 από το στρατόπεδο του  Δ.Σ.Ε. στη Βουλγαρική πόλη Μπερκοβίτσα............................................................................................................................................. .................................................................................................................................................................
Αθήνα, 17/5/88

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες