Σκοπός μας δεν είναι να ξύσουμε πληγές, ούτε να εξάψουμε μίση και πάθη, αλλά να ρίξουμε άπλετο φως σε σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας μας.

Λαός ο οποίος δεν γνωρίζει το παρελθόν του και δεν τιμά τους προγόνους του και τον τόπο που γεννήθηκε δεν έχει μέλλον.

 

Αφιερώνουμε αυτή τη Σελίδα ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες που έχυσαν το αίμα τους η έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδος μας και τις ατομικές ελευθέριες που απολαμβάνουμε σήμερα όλοι μας.

 

Κάποιοι σύνδεσμοι λόγο μεταφοράς αρκετών σελίδων από το Pathfinder  δεν λειτουργούν, ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση θα αποκατασταθούν

 

 

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Έφυγε ο πατριώτης ηθοποιός Σωτήρης Μουστάκας



Μεταφέρω από την Κοινότητα: Ελληνική Κυριαρχία

 

Ο Σωτήρης Μουστάκας
Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του μεγάλου κωμικού, Σωτήρη Μουστάκα. Πολύ περισσότερο συγκινηθήκαμε όταν από το στόμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, μάθαμε για την «δράση του Σωτήρη Μουστάκα στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ενδεικτική της φιλοπατρίας του και της αγάπης του για την Κύπρο».
Όπως ο ίδιος έχει εξομολογηθεί σε συνέντευξή του, ο Σωτήρης Μουστάκας, που γεννήθηκε το 1940 στην Λεμεσσό, από την ηλικία των 15 ετών και για δύο χρόνια ήταν αγγελιοφόρος του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή. Μετέφερε διαταγές σε διάφορες ομάδες, ενώ παράλληλα μοίραζε φυλλάδια, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και έκανε ό,τι άλλο απαιτούσε η συνωμοτική δουλειά.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του έλεγε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε από τη μια στιγμή στην άλλη στην ενηλικίωση. Ήταν ένα διάστημα πολύ ωραίο, είχε εξάρσεις, είχε πατριωτισμό, είχε δράση. Διαβάζαμε λίγο, την κοπανούσαμε από το σχολείο συμμετέχοντας όπως μπορούσε ο καθένας στον αγώνα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
Εμείς οι μικρότεροι παρακολουθούσαμε πότε περνούσαν τα τζιπ των Εγγλέζων με τις ώρες, καταγράφαμε τους αριθμούς τους, μοιράζαμε φυλλάδια, κολλούσαμε αφισέτες, μεταφέραμε μηνύματα του Διγενή, κρατούσαμε τσίλιες σε υπόγεια όπου δούλευαν πολύγραφοι...»
Κάποιο βράδυ σε μία από τις μυστικές αποστολές του «καρφώθηκε» από έναν Τούρκο σε διερχόμενη Αγγλική περίπολο, συνελήφθη και φυλακίσθηκε για επτά μήνες. Για την «θητεία» του στην φυλακή, στην ίδια συνέντευξη ο Σωτήρης Μουστάκας ανέφερε: «Καταλαβαίνετε, δύσκολες μέρες. Ψωμί, ελιές, ρέγγα, άντε και καμιά φασολάδα. Είχαμε εκεί μέσα κι ένα πλουσιόπαιδο που ο πατέρας του, ο οποίος είχε σχέσεις, ως μεγαλοδικηγόρος, με τους Εγγλέζους, του 'φερνε πότε πότε γλυκά. Θυμάμαι μια 25η Μαρτίου είχε φέρει ένα ταψί με πάστες με γαλάζιο και άσπρο γλάσο κι ενώ τρέχανε τα σάλια μας προτιμήσαμε να τις χαραμίσουμε φτιάχνοντας με τις πάστες μια ελληνική σημαία πάνω στον τοίχο. Στη θέα της και μόνο χορτάσαμε...»
Για το Κυπριακό είχε πει: «Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι τον πλανήτη μας τον κυβερνούν νονοί. Την εισβολή και κατοχή της Κύπρου τη βάφτισαν «διαφορά δύο κοινοτήτων». Αντί να υποχρεώσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο, ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να υποχωρήσει στις τουρκικές αξιώσεις. Απειλούν την Κύπρο ότι αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, δεν θα μπει στην Ε.Ε. Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η λύση της συνομοσπονδίας που προτείνουν ισοδυναμεί με την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου. Συμπέρασμα: Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών έχει καταντήσει χαρτί τουαλέτας». Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να δηλώνει ότι το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να δει την Κύπρο ελεύθερη - για την ελληνοτουρκική φιλία είχε πει χαρακτηριστικά το αμίμητο «Φύλαγε τα ρούχα σου για να 'χεις τη μισή Κύπρο!», χαρακτήριζε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο «μία γνήσια ελληνική φωνή».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά των δηλώσεων του Βασίλη Διαμαντόπουλου που είχε χαρακτηρίσει την σημαία «ένα κουρελόπανο που το έραψε μία ράφτρα», έχοντας αντιπαρατεθεί και δημοσίως μαζί του, ενώ όταν τον Αύγουστο του 2001 είχε ερωτηθεί για την πιθανότητα συνδιοργανώσεως του EURO 2008 από την Ελλάδα και την Τουρκία είχε πει χαρακτηριστικά: «Είναι θετικές τέτοιες πρωτοβουλίες, όταν όμως δεν υπάρχουν δικτατορικά καθεστώτα, διότι τότε, όλα τα θετικά πέφτουν στο κενό. Εκτός και αν αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία, προκειμένου να εξευρωπαϊσθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να σέβεστε τους χρήστες